Veel gestelde vragen & informatie

Hoe zijn de schatkisten afgewerkt?
De meeste schatkisten worden standaard afgewerkt met een natuurlijke, drogende olie, zonder oplosmiddelen. Maar sommige producten worden alleen fijn geschuurd. U kunt ze zo laten of zelf een olie, was, lak o.i.d. aanbrengen. (als ze alleen fijn geschuurd zijn, dan staat dit duidelijk bij het product vermeld. Heeft u liever dat ik het gekozen kistje van olie voorzie, laat het me even weten)

 

Zijn er ook andere afmetingen mogelijk?
Jazeker! Neem even contact met me op en dan kunnen we, geheel vrijblijvend, de mogelijkheden bespreken.

 

Waarom hebben de meeste kisten een bodem van multiplex?
Als in de toegepaste constructies de bodem van massief hout zou zijn, zou de kist na verloop van tijd stuk gaan door het uitzetten en krimpen van het massieve hout. Multiplex heeft door de kruislingse verlijming van de lagen hout nauwelijks last van uitzetten en krimpen. De nerfrichting van de massieve zijkanten is zo gekozen dat het uitzetten en krimpen geen problemen geeft. Een bodem van massief hout is wel mogelijk als de bodem in een groef zit waarin hij vrij kan uitzetten en krimpen. Maar dit zorgt voor een heel ander uiterlijk van de onderkant van de schatkist.

 

Wat voor vilt wordt er gebruikt?
Voor de bekleding van de binnenkant van de schatkisten gebruik ik wolvilt met een dikte van 2mm. Wolvilt is een volledig natuurlijk product. Het gebruikte wolvilt wordt gemaakt door wolvezels van het Merinoschaap, met gebruik van natuurzeep, heet water en wrijving, te vervilten. Dit wolvilt is dus gemaakt van zuiver scheerwol, waardoor het van nature vuilafstotend en onbrandbaar is. De gemĂȘleerde tinten ontstaan doordat verschillende kleuren ongeverfde Merino schapenwol gemengd worden.

 

Het hout van mijn schatkist ziet er anders uit dan op de website. Hoe kan dat?
Hout maakt elke schatkist uniek omdat het een natuurlijk materiaal is met elk een unieke tekening. Deze verschillen in de tekening van het hout wordt veroorzaakt door onder andere de leeftijd van de boom, de positie van het gebruikte stuk hout in de boom en het groeiproces.

 

Wat moet ik doen om mijn (geoliede) schatkist zo mooi mogelijk te houden?
Het hout wordt meestal afgewerkt met een natuurlijke olie. Deze olie zorgt voor een beschermende olielaag in de toplaag van het hout, dat beschermt tegen vocht en vuil. Als de oliefilm aan de oppervlakte onder invloed van zonlicht of slijtage is afgebroken, kan het hout wat gaan vergrijzen. De oliefilm die nog in het hout zit zal het hout nog wel blijven beschermen.
Als u het hout niet alleen gezond, maar ook mooi wilt houden zal de oliefilm aan de oppervlakte periodiek aangevuld moeten worden. Het voordeel ten opzichte van lakwerk is dat u geen oude lagen hoeft te verwijderen of dat u het hout moet schuren. U hoeft in uw geval de schatkist alleen eerst even schoon te maken. En als het hout droog is wrijft u met een doek het hout in met (hout)olie. Na ongeveer een half uur haalt u de overgebleven olie van het hout weg met een droge, schone doek.
Voor het dagelijkse onderhoud is het voldoende om uw schatkist af te nemen met een droge of vochtige doek. (gebruik geen bijtende- of schurende middelen)

Is uw product niet afgewerkt met olie, dan zal het hout door verschillende invloeden langzaam een beetje verkleuren. Dit is een geheel natuurlijk proces. Om het hout te ontdoen van stof etc, kunt u een droge, niet pluizende doek gebruiken.